Un filòsof pot ser creient?

                                                                                                                                 Martí Reyes 1rBatB

                                                            Un filòsof pot ser creient?


La filosofia és un conjunt de sabers que abasten una gran quantitat d’estudis lògics i metodològics que s’han anat construint al llarg del temps per resoldre dubtes i qüestions de la humanitat. Es basa en l’estudi i la investigació des d'un punt de raó i lògica. La filosofía no és un dogma, sinó que procura trobar explicació a les incerteses humanes amb la recerca d’arguments que facin pensar a les persones, que els facin dubtar, debatre i qüestionar-s’ho tot.


El pensament filosòfic és el que ens fa créixer perquè ens fa pensar de manera crítica, reflexiva i especulativa sobre l’existència humana i el seu pensament, construir nous coneixements, promoure la reflexió basada en l’intercanvi d’arguments i d’opinions sobre aquesta existència. Per contra, la fe és una creença basada en una existència superior a la humana, normalment és una creença religiosa i es confia el saber en aquesta figura superior, no en la pròpia humanitat. Sol ser més rígida i no permet tant el debat o l’intercanvi d’opinions. No permet ser gaire moldejada ni posada en dubte.


Per un filòsof, el pensament és el més important, la base del que creu es troba en la recerca constant de la veritat. El que creu o defensa es basa en teories “confirmades” per altres filòsofs o per ell mateix. Teories que, encara que puguin ser criticables o qüestionables, ja tenen un pes rellevant i s’han donat per vàlides. En canvi, per un creient, aquesta base és la fe, allò que li ve donat i que no es pot canviar, què és inamovible, cosa que no ha estat demostrada ni defensada per cap teoria, ve inculcada de generació en generació sense cap raonament lògic ni desmostrable., per tant, resulta paradoxal es lògic ser filòsof i creient al mateix temps.


Per tant, crec que és complicat ser filòsof i creient al mateix temps ja que aquest Ser superior no es pot comprovar de manera empírica. Si un filòsof és creient, ho és coneixent que aquesta figura superior no és real. Ho és perquè vol ser-ho o ho necessita per viure més satisfet i trobar un sentit més complet espiritualment a la seva vida. L’altra qüestió és que ho sigui només per raons culturals properes i vulgui seguir aquesta tradició.


 



 



         



Comentaris