Què és estar enamorat?

 Què és estar enamorat?


L’amor és un dels sentiments més importants, i a la vegada més complexos, del ser humà, capaç de donar sentit a les nostres vides, o de llevar-los-hi.

És un sentiment que es pot dirigir cap a un mateix o cap a una altra persona. Quan l’amor que sentim cap a un mateix és desmesurat, es pot considerar negatiu? És el narcisisme una malaltia? Potser sí, però aquest no és el tema que vull desenvolupar, sinó que em centraré en l’enamorament cap a una segona persona.


Quan estimem algú es crea un vincle: amor per un germà, la mare, un amic… però el fet d’estar enamorat és un esglaó més alt. Què marca la diferència?  L’amor per l’altra persona ha de superar l’amor per un mateix? Podem parlar d'enamorament en cas contrari?


Ja des de petits desenvolupam el sentiment de l’amor quan ens sentim estimats per la família. Aquest sentiment ens proporciona una àrea de confort i ens motiva a ser millors persones, ens esforçam per fer les coses de manera correcta per a aquells sers que ens estimen. En arribar a l'adolescència, l’amor pot adoptar formes desmesurades i és en aquest moment que podem parlar d’enamorament: sentim la necessitat d’estar tot el temps amb una mateixa persona i conèixer-la amb major profunditat. 


A diferència de l’amor fraternal, maternal o de l’amistat, l’enamorament es caracteritza per una passió incontrolable, una atracció irresistible, com una addicció. 

Quan aquesta necessitat és corresposta per aquella persona, ens sentim feliços  i complets. De fet, els científics han comprovat que quan estem enamorats alliberem tot un seguit d’hormones que ens fan sentir feliços (serotonina, dopamina..). Li trobem un sentit a la vida. Per mi, una vida sense amor és una vida buida, trista. Quan l’amor no és correspost, es genera una angoixa interna que ens fa replantejar el sentit de la vida, fins i tot en casos extrems pot desencadenar idees suïcides. En aquest supòsit, l’individu estima més l’altra persona que a ell mateix, però penso que no cal arribar a aquest punt per xerrar d’enamorament.


En la meva opinió, estar enamorat és el fet de sentir amor cap a una altra persona, sentir que hi ha algú tant o més important que tu en aquesta vida, la seva proximitat et fa sentir millor. Si l’amor és correspost, es crea un sentiment de benestar, calma i seguretat, que t’omple de joia,  Per concloure, m’atreviria a dir que tenir un amor sa i correspost és la millor manera de sentir-te feliç.



Sergi Pons Garcia

Comentaris