Les nostres idees són nostres?

 TEXT FILOSÒFIC                                                                                        Aitor Torrent Pons 1r Batx B



Les nostres idees són nostres?


Les idees que tenim, en un principi, són nostres, però aquestes idees venen donades d’altres més antigues? Això intentaré raonar a aquest text filosòfic.


Des de ben petits se’ns ha ensenyat milions de coses. Començant pel fet que els nostres pares ens ensenyaven a dir “papà” i “mamà” fins a dia d’avui, on ens demanem a nosaltres mateixos preguntes filosòfiques, per a les quals no es troba una explicació de manera fàcil i directa. Durant tot aquest temps hem après milers de coses, i, segur que més de la meitat de les persones que hem conegut ens han ensenyat qualque cosa. 


Avui en dia se’ns ocorren moltissimes idees, les quals són imaginades i creades per nosaltres. Per arribar a tenir aquesta idea, però, hem de tenir uns coneixements previs que no han vingut tots sols al nostre cervell, sinó que ens els han inculcat altres persones, com professors, familiars, amics… Llavors, quan se’ns acut una idea, ve influenciada per un agent extern. 


En tenir una idea, no tota ve influenciada per un agent extern, sinó que part és pròpia, perquè totes les persones som diferents i tenim idees diferents. Aquestes venen influenciades per necessitats que tenim i aquesta provoca que es formuli una idea pròpia. Com més necessitats tenim, més idees tindrem. 


Personalment, pens que la part pròpia és molt petita. L’entorn en el qual, ens hem criat també condiciona la manera de pensar que tenim. Hem anat absorbint idees dels nostres pares, avis,... durant diverses etapes de la nostra vida: des de la infància fins a dia d’avui. Això fa que tinguem unes idees o unes altres.


Per poder dir que alguna idea és pròpia de nosaltres, hauríem de tenir 0 coneixements sobre aquesta, ja siguin propis o donats per una altra persona. 


Donat aquest punt, podem concloure que quasi totes les idees que tenim venen influenciades per altres de més antigues, tot i tenir una petita part pròpia. Les que no, són molt poques i venen donades per pròpia inspiració de la persona, sense tenir influència res del que sepis o del que t’hagin pogut dir altres persones.


Comentaris