Existeix la llibertat?

 Jaume Bondia Moll 5/10/2022

EXISTEIX LA LLIBERTAT?


Un dels grans dubtes que ha atret la curiositat de les persones durant tota la seva història és: la llibertat existeix? La podem aconseguir?


El primer que hauríem de tenir en consideració a l’hora de pensar en si podem aconseguir la llibertat és d’on sorgeix i què és la llibertat. La llibertat neix del llatí “libertas”. En l’antiga Roma, la llibertat era interpretada com una característica natural dels éssers humans (els esclaus no eren lliures, i tampoc eren considerats persones).


Ara que ja sabem què és la llibertat, podem començar a preguntar sobre la seva importància. El primer que hauriem de considerar a l’hora de pensar en llibertat és la presa de decisions. Ja que, quan es presenten dos opcions hem d’escollir quina volem. Per tant, en aquesta situació podem escollir de dos formes, sense estar influenciats per factors externs (la decisió es farà en base als nostres valors i la nostra voluntat, és a dir, la decisió serà lliure) o amb la seva influència (per exemple: pressió social. Això significa que la nostra decisió no és lliure).


A més a més, com a persones tenim bastants més limitacions, físiques, morals i legals. Per exemple, les persones no podem volar perquè no tenim la capacitat per a fer-ho, encara que vulguem serà impossible. A més la llei impedeix que puguem fer el que vulguem fer, no podem cometre un delicte perquè ens tancaran a la presó i això suposaria la pèrdua de la llibertat, i a més a més, a l’hora de cometre un delicte tindrem el càstig moral de les nostres accions (el penediment d’haver-ho fet). Però les limitacions no són cancelacions totals de la llibertat, ja que encara podem aconseguir les coses que vulguem, sempre i quan no vagi en contra de la física, legislatura ni moral.


Vists els arguments anteriors podem deduir que la llibertat existeix, però no és total, ja que, dintre de les limitacions prèviament mencionades podem aconseguir la nostra alliberació personal, a més d’escollir i actuar amb total llibertat, però sempre hi haurà un límit que no podrem traspassar (limitacions físiques, legals i morals). En conclusió, la llibertat pot ser aconseguida dintre d’uns límits, i dintre d’aquests límits podem triar el camí que nosaltres vulguem amb total llibertat.


Comentaris